L'esquema de la figura mostra alguns dels majors accidents topogràfics d'un oceà característic. El tall correspon a una secció en la direcció zonal.

La costa és la frontera visible entre l'oceà i la superfície sòlida, però no coincideix necessàriament amb la frontera geològica entre les conques oceàniques i els continents. En la majoria de les situacions els continents tenen una fase submergida constituint la plataforma, el talús i el glacis continental coneguts genèricament com el marge continental. La transició entre els continents i els oceans succeeix entre el glacis continental i la plana abissal.

An east-west section through an ocean: Una secció est-oest a través de l'oceà
continental shelf: plataforma continental
(no shelf): (no plataforma)
continental slope: talús continental
continental rise: glacis continental
abyssal plain: plana abissal
ocean basin: conca oceànica
mid-ocean ridge: dorsal oceànica
rift valley: fossa d’esfondrament
seamount: muntanya submarina
deep-sea trench: fossa abissal

El fons oceànic està estructurat en dorsal oceàniques amb planes abissals. El sistema de dorsals divideix l'oceà en una sèrie de diferents regions profundes conegudes com conques. Les parts centrals de les conques han estan colmatades amb sediment durant molts millions d'anys. La capa de sediment acumulada cobreix tot el relleu topogràfic convertint l'interior de les conques en les parts més planes de la superfície de la Terra. Aquestes regions s'anomenen planes abissals.

Les muntanyes submarines o colines abissals són accidents geogràfics aïllats que emergeixen uns 1000 m per sota de la superfície del mar. Majorment són d'origen volcànic i van emergir per sobre del nivell del mar en algun moment de la seva història però s'han enfonsat per sota. L'erosió des del periode quan les onades podien trencar sobre la seva superfície ha configurat un cim pla.

Quan l'activitat de la crosta oceànica subdueix per sota del continent, el fons oceànic és empentat cap avall prop de la costa. Llavors no hi ha un marge continental; una fossa marina profunda es forma en el seu lloc (com es mostra en la part dreta del diagrama).

Les pàgines següents mostren la distribució de diversos accidents geogràfics discutits abans i representats en el diagrama tal i com apareixen a l'oceà mundial.